• Short title article: Skuplja pšenica

Cijene prehrambenih proizvoda na svjetskoj razini brzo su porasle u kolovozu nakon dva uzastopna mjeseca pada, vođene snažnim porastom međunarodnih kotacija cijena šećera, pšenice i biljnih ulja, objavila je danas Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku je u augustu iznosio 127,4 boda, što je 3,1 posto više u odnosu na srpanj i 32,9 posto više u odnosu na isti mjesec 2020. Indeks prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje.

Također, FAO-ov indeks cijena šećera porastao je za 9,6 posto u odnosu na srpanj, potaknut zabrinutošću zbog štete na usjevima uslijed mraza u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera. Povećanje su ublažili dobri izgledi za proizvodnju u Indiji i Europskoj uniji, kao i pad cijena sirove nafte i slabljenje valute u Brazilu.

FAO-ov indeks cijena biljnog ulja porastao je u kolovozu za 6,7 ​​posto, a indeks cijena žitarica u prosjeku je u kolovozu bio veći za 3,4 posto nego u srpnju.

Svjetske cijene pšenice skočile su za 8,8 posto zbog smanjenih očekivanja žetve u nekoliko velikih zemalja izvoznica. Nasuprot tome, cijene kukuruza pale su za 0,9 posto jer su poboljšani izgledi za proizvodnju u Argentini, Europskoj uniji i Ukrajini ublažili snižene prognoze proizvodnje u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međunarodne cijene riže ostale su na silaznoj putanji.

FAO-ov indeks cijena mesa blago je ojačao u kolovozu jer je snažna potražnja iz Kine podržale cijene ovčijeg i goveđeg mesa, a solidna potražnja iz istočne Azije i s Bliskog istoka podigla je cijene peradi. Za razliku od toga, cijene svinjskog mesa pale su zbog nastavka pada kupovine u Kini i slabe interne potražnje u Europi.

FAO-ov indeks cijena mlijeka je neznatno pao u odnosu na srpanj, jer su međunarodne kotacije za mlijeko u prahu pale usljed slabe globalne potražnje i sezonskog rasta izvoznih mogućnosti u Oceaniji, više nego što su rasle cijene putera i sira.